PLUS Kolkman verduurzaamt zakjes op AGF-afdeling
Er zit muziek in Diepenveen!
29 januari 2019
Albert Heijn Middeldorp in Diepenveen sponsor van DSC Afd. Gymnastiek
29 januari 2019
Laat alles zien

BORGELE – Als Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland zet PLUS continu stappen richting een beter milieu. Eén van die stappen is ons verpakkingsbeleid. Bij PLUS willen we namelijk zo min mogelijk verpakken, en waar het toch nodig is, zorgen we zoveel mogelijk voor hernieuwbare en recyclebare verpakkingen. Zo proberen we de milieu-impact van verpakkingen terug te dringen.

Nieuwe zakjes op de AGF- en broodafdeling
Binnenkort vinden consumenten op de AGF- en broodafdeling van PLUS milieuvriendelijkere zakjes. We kiezen op de AGF-afdeling voor papieren zakken van 100 procent ongebleekt papier met een FSC-certificaat en de huidige plastic tasjes vervangen we door zakjes die voor 90 procent bestaan uit suikerriet. Dit scheelt fossiele grondstoffen en is daarmee beter voor het milieu. Wanneer een papieren zak of plastic tasje niet nodig is, kan groente en fruit vanzelfsprekend ook los worden afgerekend. De nieuwe zakjes voor de kleine harde broodjes zijn dunner en er zit geen koordje meer in, zodat deze beter gerecycled kunnen worden.

Biologisch afbreekbare stickers voor PLUS Appels en Peren
PLUS is in oktober als eerste supermarkt in Nederland gestart met het gebruik van biologisch afbreekbare stickers op het eigen merk appels en peren uit Nederland. Het gaat om 15 miljoen appels en peren op jaarbasis. Veel schillen voorzien van een stickertje belanden bij het GFT-afval. Dat kan duurzamer, dus daar gaan we voor! Sinds 1 januari 2019 is 50 procent van alle PLUS Appels en Peren voorzien van een composteerbare sticker. De resterende reguliere stickers worden opgemaakt en aan het einde van dit jaar zijn we volledig over.

Update uitfaseren zwart kunststof
De nulmeting van 1 juli 2018 gaf aan dat er 219 huismerkproducten verpakt werden in zwart kunststof. PLUS zet zich ervoor in om alle zwarte kunststof verpakkingen voor het einde van het jaar te vervangen. Dit type kunststof wordt namelijk niet herkend in de sorteerinstallaties en kan om die reden niet goed gerecycled worden. De verpakkingen voor AGF en vleeswaren zijn inmiddels grotendeels uit het assortiment gehaald. Gebak, kaas en vers vlees volgen. We richten ons primair op de consumentenverpakkingen van PLUS huismerkproducten, maar ook andere materialen worden aangepast. Zo zijn de zwarte plastic pakbladen tussen de appels en peren eind 2018 vervangen door pakbladen van papierpulp.

Toelichting verpakkingsbeleid
Alle huismerkproducten worden tegen het licht gehouden. Drie uitgangspunten staan centraal in ons verpakkingsbeleid: (1) zo minimaal mogelijk, (2) hernieuwbaar en (3) recyclebaar verpakken. De eerste concrete resultaten: alle verpakkingen van zacht fruit zijn voorzien van hersluitbaar folie, de grootverpakkingen voor aardappelen bestaan voor 50 procent uit suikerriet en 2,8 miljoen flesjes voor versgeperst sinaasappelsap per jaar worden nu gemaakt van 50 procent gerecycled PET. Komend voorjaar liggen er herbruikbare kommen, bekers en bestek in de schappen van alle PLUS supermarkten als vervanging voor de wegwerpplastics. Rietjes zijn vanaf komend voorjaar van papier en de roerstaafjes van FSC-gecertificeerd hout. De tapas- en satéprikkers worden omgezet naar FSC-gecertificeerd bamboe. Zo blijft PLUS zich inzetten voor een beter milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!